Stăpânirea artei balansului de alb în fotografia digitală

Conceptul de balans de alb

Stăpânirea artei balansului de alb în fotografia digitalăImaginează-ți că ai surprins o scenă de iarnă uimitoare, dar pe computerul tău pare nefiresc de albastru. Sau poate ai încercat să faci portrete în interior, dar acestea capătă o nuanță portocalie ciudată. Acesta, colegii mei pasionați de fotografie, este un mister legat de înțelegerea echilibrului de alb în fotografia digitală.

Ce este balansul de alb?

Balanța de alb, în ​​termeni simpli, este mecanismul care permite camerei digitale să înțeleagă și să se adapteze la temperatura de culoare a luminii dintr-o scenă. Acesta este un concept care permite obiectelor albe să rămână albe, indiferent de sursa de lumină care le iluminează.

Știința din spatele echilibrului de alb

Scala de temperatură a culorii

Știința echilibrului de alb se bazează pe o scară de temperatură a culorii măsurată în Kelvin (K). Poate părea o știință complicată, dar de fapt nu este chiar atât de înfricoșător. Doar că diferite surse de lumină emit lumină la diferite temperaturi de culoare, ceea ce afectează modul în care apar culorile în fotografiile noastre.

Influența temperaturii culorii asupra fotografiei

În lumea fotografiei, sursele de lumină mai calde pot produce o tentă roșie-gălbuie, în timp ce sursele de lumină mai reci produc o tentă albăstruie. Capacitatea de a controla balansul de alb ne ajută să contracarăm aceste schimbări de culoare, permițându-ne să păstrăm culorile adevărate ale subiecților noștri.

Diverse moduri de balans de alb

Balans de alb automat (AWB)

Balanța de alb automată, denumită adesea AWB pe camera dvs., este instrumentul dvs. de bază. Face presupuneri educate despre temperatura de culoare a luminii din scenă și ajustează setările în consecință.

Moduri de balans de alb presetate

Acestea sunt setări prestabilite pentru scenarii obișnuite de iluminare, cum ar fi lumina zilei, lumina înnorată, tungsten și fluorescentă. Se vor dovedi utile dacă AWB nu este la înălțime.

Balans de alb personalizat

Atunci când este necesară precizie chirurgicală, intră în joc modul Custom White Balance. Vă permite să setați manual balansul de alb folosind un punct de referință, de obicei un card alb sau gri.

Lucrul cu balansul de alb în post-procesare

De ce să filmați în format RAW?

Fotografierea în JPEG înseamnă că camera dvs. va aplica corecția balansului de alb și va comprima imaginea, făcând modificări ulterioare dificile. Cu toate acestea, fotografierea în format RAW păstrează toate datele și vă permite să reglați balansul de alb mai târziu în post-procesare.

Ajustarea balansului de alb în Adobe Lightroom

În Adobe Lightroom, ajustarea balansului de alb este o ușoară. Trebuie doar să selectați glisorul de temperatură și să îl mutați la stânga sau la dreapta pentru a face imaginea mai rece sau, respectiv, mai caldă.

Folosind instrumentul de selectare a balansului de alb

Acest instrument, reprezentat de o pictogramă cu pipetă, vă permite să selectați o zonă gri sau albă neutră în imagine. Lightroom va ajusta automat balansul de alb în funcție de selecția dvs.

Presetări ale balansului de alb în Lightroom

Stăpânirea artei balansului de alb în fotografia digitalăLa fel ca camera dvs., Lightroom oferă o varietate de presetări pentru balansul de alb. Puteți alege pur și simplu pe cel care se apropie cel mai mult de condițiile dvs. de fotografiere.

Cele mai bune camere digitale cu control al balansului de alb

Nikon D850

Nikon D850 este un DSLR full-frame cunoscut pentru performanțele sale excelente ale balansului de alb, chiar și în condiții dificile de iluminare. Oferă o gamă largă de presetări pentru balansul de alb și acceptă, de asemenea, setări personalizate.

Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV oferă echilibru de alb precis într-o varietate de condiții de iluminare. Modul său AWB funcționează excelent, iar camera oferă, de asemenea, mai multe setări presetate și personalizate pentru balansul de alb.

Sony A7 III

Sony A7 III, o cameră full-frame fără oglindă, oferă rezultate impresionante ale balansului de alb. Puterea sa este capacitatea sa de a gestiona cu ușurință condițiile mixte de iluminare datorită sistemului său puternic AWB și setărilor variate de balans de alb.

Concluzie

Stăpânirea artei balansului de alb în fotografia digitalăStăpânirea artei balansului de alb este cheia în lumea fotografiei digitale. Este un instrument puternic care vă poate transforma fotografiile, oferind acuratețe a culorilor și culori vibrante, indiferent de condițiile de iluminare.

FAQ

  • Pot remedia problemele de balans de alb în post-producție?
  • Da, puteți corecta problemele de balans de alb în post-producție, mai ales dacă fotografiați în format RAW. Programe precum Adobe Lightroom oferă o varietate de opțiuni de corecție a balansului de alb.
  • Care este cea mai bună setare a balansului de alb pentru fotografia în aer liber?
  • Cea mai bună setare a balansului de alb pentru fotografia în aer liber depinde în mare măsură de condițiile de iluminare. Într-o zi senină, presetarea Daylight funcționează de obicei bine. Pentru condiții înnorat sau înnorat, presetarea Înnorat poate fi mai potrivită.
  • Cum pot seta echilibrul de alb personalizat pe camera mea?
  • Deși procesul poate varia ușor între diferitele modele de cameră, abordarea generală este să faci o fotografie a unui card alb sau gri în condițiile de iluminare a scenei tale, apoi să selectezi acea imagine din setările personalizate ale balansului de alb ale camerei.
  • Toate camerele digitale vă permit să reglați balansul de alb?
  • Cele mai multe camere digitale, chiar și modelele entry-level, oferă capacitatea de a regla echilibrul de alb într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, modelele mai avansate oferă mai multe opțiuni, inclusiv o gamă mai largă de presetări și posibilitatea de a seta un echilibru de alb personalizat.
You may also like...